رییس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر: شایع ترین علت بروز مسمومیت در جهان مصرف داروها بیش از مقادر درمانی می باشد.
دکتر سهیل افرازی در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: هفته مسمومیت ها از اول آبان ماه الی هفتم آبان ماه می باشد که هدف از برگزاری آن آگاهی بخشی تمامی اقشار جامعه از خطرات ناشی از مسمومیت های شایع و خطرناک و راههای پیشگیری از آن می باشد.
دکتر افرازی افزود : مهمترین راههای ورود سموم به بدن عبارتاند از: راه خوراكي، تنفسي، پوستي و تزريقي است و دهان شایع ترین راه ورود سموم به بدن است .
از مصرف خودسرانه دارو بدون مشورت با پزشک و یا داروساز پرهیز کنیم .
وی خاطرنشان کرد : با پرهیز از مصرف خودسرانه دارو بدون تجویزپزشک می توان از مسمومیت های دارویی تا حدود زیادی پیشگیری کرد مقادير بالاي برخي از داروهاي بهظاهر کمخطر ، میتوانند براي فرد كشنده باشد. برخي از مسمومیتها ممكن است عوارض ناگوار و جبرانناپذیری را در فرد مسموم ايجاد نمايند. بنابراين بايد از بروز مسموميت با داروها پيشگيري نمود.
داروها را دور از دید و دسترس کودکان نگهداری کنید و از مصرف داروها جلوی کودکان خودداری نمایید .
وی خاطرنشان کرد : داروها ، محصولات شوينده و فرآوردههای آرايشي- بهداشتي را دور از دسترس كودكان نگهداري كنيد و تمامي سموم مورداستفاده در منزل را در ظروف با درب غيرقابل دسترسي كودكان نگهداری نماييد. كودكان زير 5 سال، پرخطرترین گروه سني ازنظر بروز مسموميت هستند.
مصرف بیش از حد داروی استامینوفن باعث مسمومیت در کودکان می گردد .
دکتر افرازی خاطر نشان کرد : برای کاهش تب در کودکان، داروی استامینوفن را بر اساس وزن و سن کودک و با مشورت پزشک و داروساز به کودک بدهید. مقادیر بیشازحد درمانی استامینوفن میتواند ایجاد مسمومیت نماید.
بر مصرف دارو در افراد سالمند خانواده نظارت داشته باشید .
وی تصریح کرد : چنانچه والدین سالمند شما مجبور به مصرف دارو میباشند، بهصورت دورهای نحوه مصرف داروهای ایشان را کنترل نمایید تا از بروز مسمومیت دارویی پیشگیری شود چراکه ممکن است به دلیل بالا رفتن سن داروی خود را به اشتباه یا بهطور تکراری مصرف نمایند.
دکتر سهیل افرازی گفت: تشابه ظاهری شکل داروها، ابتلا به فراموشی، عدم اطلاع از نام داروها، بیسوادی یا کمسوادی و یا خوانا نبودن مقادیر مندرج روی جعبه دارویی ازجمله عواملی است که نیاز به نظارت در سالمندان دارد
گزیدگی از شایع ترین دلایل مسمومیت در استان بوشهر
دکتر سهیل افرازی افزود : یکی از شایع ترین مسمومیت ها در استان بوشهر ناشی از گزیدگی مار ، عقرب و می باشد.
توصیه هایی در مورد فرد مصدوم با گزیدگی
رئیس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو تاکید کرد : در فرد مصدوم عضو محل گزيدگي مار را بايد بیحرکت و همسطح يا كمي پایینتر از سطح قلب نگه داشت . فرد مارگزیده را بايد از محل حادثه (جهت جلوگيري از حمله مجدد مار) دور كرد بستن يك نوار محكم و پهن، چند انگشت بالاتر از محل مارگزيدگي بهویژه اگر محل گزيدگي در دستها يا پاها باشد، ضروری است.
بستن نوار بالاتر از محل مارگزیدگی نبايد آنقدر سفت باشد كه جريان خون اندام را مختل كند. اگر ورم باعث سفت شدن نوار شد، آن را بازکنید و از محلي بالاتر ببنديد. هر 10 تا 15 دقيقه، به مدت 1 دقيقه نوار را بازکرده و دوباره ببنديد. اين كار بايد تا زمان آماده شدن پادزهر ادامه يابد. هر چه سریعتر فرد مارگزیده را به اورژانس بيمارستان منتقل كنيد و زمان را با تلاش براي كشتن و يا گرفتن مار از دست ندهيد. گزش عقرب میتواند منجر به بروز درد شديد در ناحيه گزش شود اما علائم تهديدكننده حيات و حوادث منجر به مرگ بهندرت رخ میدهد. فرد عقربگزیده، خصوصاً کودکان را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
در صورت بروز هرنوع مسمومیت با شماره 190 و اورژانس 115 تماس حاصل فرمائید .
وی در پایان یادآور شد : در صورت بروز مسموميت پيش از هر اقدامي، جهت دريافت اطلاعات صحيح با 190 و يا 115 تماس بگيريد ايجاد استفراغ در فرد مسموم، هميشه بهترين راه خارج كردن سم از بدن نيست و ایجاد استفراغ در مسمومیت با مواد نفتی جان بيمار را به خطر میاندازد از خوراندن مايعات به فرد مسمومي كه بیهوش است، خودداري نمایید. و بیمار را در سریع ترین زمان ممکن به مراکز درمانی منتقل نمایید.