مقاومت میکروبی چیست و چگونه پدید می آید

1392/10/3 0:0
بيشتر باكتري‌ها به طور ذاتي حساسند. به عنوان مثال استافيلوكوك‌ها باكتري‌هايي هستند كه در 50 سال قبل حتي به پني‌سيلين جواب مي‌دادند و ليكن الان استافيلوكوكي را كه بتواند به پني سيلين حساس باشد به ندرت پيدا مي‌كنيم. اگرچه مكانيسم‌هاي مقاومت مختلفي وجود دارد.

اما وقتي باكتري در معرض آنتي بيوتيك قرار مي‌گيرد، امكان بروز جهش در آن وجود دارد يعني تغيير در اطلاعات ژنتيكي باكتري، توانايي مقاومت به دارو  را به باكتري مي‌دهد
يكي از مكانيسم‌هايي كه منجر به مقاومت باكتري در برابر آنتي بيوتيك مي‌شود، قابليت توليد آنزيم است. ساده‌ترين مدل آن توليد آنزيم پني‌سليناز است كه باعث هيدروليز يا از بين بردن آنتي بيوتيك پني سيلين مي‌شود. باكتري‌هايي كه دچار جهش ژنتيكي شده‌اند، به محض قرار گرفتن در برابر پني سيلين توليد آنزيم مي‌كنند.و پنی سیلین را خراب میکنند.
عوامل مختلفي به عنوان عوامل جهش‌زا وجود دارند. که اگر در باكتري رخ دهد منجر به بروز ژني مي‌شود كه مي‌تواند آنزيمهای مختلفی برای مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها را  توليد كند. مسلما عوامل فيزيكي و شيميايي مي‌توانند در بروز اين جهش‌ها نقش داشته باشند.
البته جهش‌هاي خود به خودي هم وجود دارند كه تقريبا در هر صد ميليون، يك باكتري دچار آن مي‌شود. جالب است بدانيد كه ميلياردها باكتري تنها در دستگاه گوارش وجود دارند. به طور مثال در هر گرم مدفوع يك ميليارد باكتري وجود دارد. پس اگر امكان يك جهش خود به خودي در هر صد ميليون باكتري وجود داشته باشد، امكان بروز صد ها هزار باكتري مقاوم در بدن ما وجود دارد. متاسفانه خوردن آنتي بيوتيك نامناسب فرصت رشد به اين باكتري‌هاي مقاوم را مي‌دهد


   
تعداد بازدید:   ۱۲۳۴

 


چاپ | فايل متن | ارسال به ايميل
< >